Nieuws

9 juli 2022 Speelnatuur veroverd

Jente en Meike hebben de piratenvlag bij de speelnatuur in de Ommermars verwisseld voor de vlag van de Ommermars. Zo hebben zij de speelnatuur veroverd en is het nu voor de kinderen uit Ommen en de kinderen die hier op vakantie of op bezoek komen. Wethouder Bart Jaspers Faijer nam de vlag in ontvangst van de voorzitter van Stichting Burgerinitiatief Ommermars. Hij vroeg Jente en Meike om de vlag in top te hijsen. De wethouder noemde de speelnatuur een aanwinst voor de gemeente, bewoner en toerist.

Jong en oud vermaakten zich opperbest met spelen op het fort en het maken van zandkastelen. Nico Arkes van Staatbosbeheer en Margo Dijkstra van St. Burgerinitiatief Ommermars waren de juryleden en vonden alle zandkastelen een aanwinst voor het gebied. De kinderen kregen de emmers en schepjes mee en konden bovendien genieten van een ijsje van de ijscokraam van Toscane.

Het gebied de Ommermars is eigendom van de Stichting Landgoed Heidehof (noordelijk deel) en Staatsbosbeheer (zuidelijk deel). Het beheer is deels in handen van Stichting Burgerinitiatief Ommermars. De aanleg is bijna afgerond. Zaterdag 17 september is de opening van het hele gebied. Daarna kan de natuur zijn gang gaan, gespeeld worden bij de speelnatuur en inwoners en bezoekers een mooie wandeling maken waarbij zij de Ommermars ontdekken en verwonderen over de mooie natuur die Ommen rijker.

29 juni 2022: Kinderen veroveren Speelnatuur Ommermars

De speelnatuur is klaar! Dat gaan wij vieren op zaterdag 9 juli 2022 van 14.00 – 16.00 uur. Kinderen nemen die middag de speelnatuur officieel in gebruik. Wethouder Bart Jaspers Faijer geeft hiervoor het ‘startschot’. De Speelnatuur in de Ommermars wordt ‘veroverd’ op piraten waarna het gebied voor de kinderen is om te spelen en ontdekken. Kinderen zijn die middag dan ook van harte uitgenodigd om te helpen het fort te veroveren en zandkastelen te bouwen. Uiteraard zijn hun (groot)ouders of verzorgers ook van harte welkom.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen hebben veel inwoners van Ommen de speelnatuur al gevonden. Het water heeft een aangename temperatuur om pootje te baden en op het zand is het heerlijk genieten van de zon, terwijl de kinderen spelen op en rond het fort.

Natuurlijke elementen

Het ontwerp van de Speelnatuur is uitgewerkt en aangelegd door Natuurlijke Tuinen uit Deventer. De eerste schetsen zijn gemaakt door leerlingen van CBS Het Koloriet uit Ommen. Voor de speelnatuur zijn vooral natuurlijke producten gebruikt. Centraal staat het fort dat een landschappelijk element is gemaakt van aarden wallen, stenen muren, betonnen buizen en houten vlonders dat net boven het maaiveld uitkomt. Daarnaast ligt een struinpad dat gemarkeerd wordt door  natuurstenen steenmannetjes.

Veiligheid en verkeer

De Ommermars ligt aan de N340. De maximale snelheid op deze provinciale weg is 80 km. Om veilig bij de speelnatuur te komen, adviseren wij om met de fiets te komen en via het fietspad aan de kant van de Ommermars naar de speelnatuur te gaan. Komt u vanuit Dante Zuid, let dan goed op bij het oversteken richting de Varsernerweg. Komt u met de auto, dan kunt u het beste parkeren op de Voormars en vandaar wandelen naar de Speelnatuur. De auto parkeren langs de N340 in de berm, is niet toegestaan

27 mei 2022: Het fort voegen

De speelnatuur in de Ommermars is bijna klaar. Het ziet er fantastisch uit, alleen worden nog de puntjes op de i gezet. Dat hebben we gedaan op vrijdag 27 mei 2022 vanaf 9.30 uur.  

Tussen de stenen van het fort hebben acht vrijwilligers de voegen bijgewerkt. Het gezegde is: Veel handen maken licht werk. Dat gold ook voor het voegen. Naast dat het voegen snel ging, hebben wij met elkaar gezellig koffie en thee gedronken. Het weer werkte ook goed mee, een prima temperatuur om te voegen.

23 februari 2022: Hoogwater in de Ommermars


28 januari 2022: Bomen planten in de Ommermars

Vrijwilligers, Corné van Kempen van Natuurlijke Tuinen, Foppe Bijleveld en bestuursleden hebben struiken en bomen geplant bij de speelnatuur in de Ommermars. Onder het genot van een mooi zonnetje hebben gelderse roos, meidoorn, sleedoorn, lijsterbes, kardinaalsmuts, hazelaar, egelantier, hondsroos, boswilg, vlier, kerspruim en een sterappelboom een mooie plek gekregen. Ook zijn diverse bessenstruiken geplant. Nu kunnen ze gaan groeien en bloeien. Ze zijn nog niet groot, maar in de goede grond rond de speelnatuur, gaat dat snel veranderen. Door de vrijwilligers was het mogelijk om de bomen en struiken in een ochtend te planten. Hartelijk dank voor jullie enthousiaste inzet!

Terwijl de struiken en bomen in de grond gezet werden, gaf Gerrit Jan Bolks een interview over de Ommermars en het project Ruimte voor de Vecht. Het project in de Ommermars is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen veel organisaties en tussen bestuurders en inwoners. Tijdens een bestuurlijk overleg van de Regio Zwolle over de Nieuwe Omgevingsvisie zijn delen uit het interview getoond.


22 december 2021: Afsluiting

Het fietspad Zuidermarsweg in de Ommermars is vanaf 10 januari 2022 voor fietsers afgesloten. De werkzaamheden duren afhankelijk van weer-, water- en terreinomstandigheden vermoedelijk tot de zomer. In deze periode worden voor de ontwikkeling van de Ommermars diverse werkzaamheden uitgevoerd door Nonak/Dunnewindgroep.


4 oktober 2021: De herinrichting van de Ommermars is één van de 23 projecten binnen de Regiodeal Brede Welvaart in het Vechtdal. De officiële opening op 11 september was aanleiding voor een videoverslag waarin het project en de opening fraai in beeld worden gebracht.


Voor meer nieuws: kijk in het Nieuwsarchief.